Protez Diş (Protetik Diş Tedavisi)


Protez Diş (Protetik Diş Tedavisi)

Protetik Diş Tedavisi Nedir?

    Protetik diş tedavisi, travma, diş eti hastalıkları veya farklı nedenlerle kaybedilen, işlevini yitiren dişlerin çeşitli protezler kullanılarak kaybolan fonksiyon, rahatlık, ağız sağlığı ve estetiğini yeniden kazandırmak amacıyla yapılan işlemlerdir.

    Kişinin kaybettiği dişler nedeniyle, konuşma, çiğneme gibi günlük aktivitelerini tam olarak gerçekleştirmemesi, kişinin özgüvenini zedelemesine sebep olabilir, gülümsemekten kaçınabilir. Bu durum bazı psikolojik sorunlara da yol açabilir. Tüm bu olumsuz etkenlerin ortadan kaldırılması için sabit protezler, implant üstü protezler, köprü, hareketli, protezler, metal destekli porselen kaplamalar, zirkonyum destekli kaplamalar yapılabilir. Çeşitli protezlerle insanların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi amaçlanır.

Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Protez Türleri Nelerdir?

    Protetik diş tedavisinde genel anlamda sabit ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılsa da, implant üstü protezler de bu kapsamda değerlendirilebilir.

Protetik Diş Tedavisinde Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

 Sabit Protezler: Dolgu ile tedavi edilemeyecek yeterli diş dokusuna sahip olmayan, aşırı diş kaybı yaşayan dişlerde, dişteki doku kaybının büyüklüğüne göre inley-onley restorasyonlar veya dişin tamamını kapsayacak şekilde kuron restorasyonu yapılabilmektedir. Bir veya daha fazla diş kaybının yaşandığı durumlarda, boşluğun her iki tarafındaki dişlerden destek alınarak yapılan protezler köprü protezleri olarak adlandırılmaktadır. Protetik tedavilerdeki gelişmeler, diş hekimliğindeki teknolojik ilerlemeler, bireylerin estetik ve fonksiyonel beklentilerini artırmıştır. Özellikle estetik beklentilerin artmasıyla alt yapı malzemesi olarak kullanılan metal alaşımlar, yerini üstün estetik, yüksek dirence sahip bio-uyumluluğu ve dayanıklılığı üst düzeyde olan materyallere bırakmıştır.

 Zirkonyum Restorasyonlar: Protetik diş tedavisinde tedavi seçeneği olarak sunulan bu restorasyonlar, zirkonyum oksitin doğal diş rengine yakın olması ve çiğneme kuvvetleri karşısında yüksek bir dayanıklılık göstermesi, sabit ve implant üstü protezlerde zirkonyum restorasyonlarının kullanımını yaygınlaştırmıştır.

 Laminate Restorasyonlar: Ön ve yan diş bölgesindeki renklenmelerde mal malpoze dişlerde (Aşırı önde veya arkada bulunarak diş sırasında yer almayan), diestemalarda (Dişlerde görülen diş açıklığı), aşınmış dişlerde, genç hastalarda full kronlara alternatif, dişin ön yüzeyinden az miktarda diş kesimi yapılarak iyi estetik sonuç sağlayan restorasyon tipidir.

 Hareketli Protezler: Hasta tarafından takılıp çıkartılabilen, dişlerden destek almak için doğal dişlerin üzerine uzatılan metal parçalardan oluşan bölümlü protezlerdir. Bu metal parçalar estetik görüntüyü bozmaktadır. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için hassas tutucu protezler kullanılmaktadır.

 İmplant Üstü Protezler: İmplant üzerine yerleştirilen ve implantlardan destek alınarak yapılan protezlere implant üstü protezler denilmektedir. İmplant üstü protezler, hem kemik hem de diş eti dokusunun korunmasına yardımcı olur.

 İmplant Üstü Sabit Protezler: Birkaç diş eksikliğinde, eksik olan bölgeye bir veya daha fazla implanttan destek alınarak yapılan kuron veya köprü protezlerdir. Yapıştırılarak veya vidalanarak sabitlenir. Bu kuron veya köprüler materyal olarak metal, seramik veya zirkonyum olabilir.

 İmplant Üstü Hareketli Protezler: Tam dişsiz vakalarda çene kemiğine 2-3 veya 4 implant yerleştirilerek yapılan tedavi şeklidir. Bu protezler hem implantlardan hem de diş etinden destek alan protezlerdir. Çene kemikleri çok razorbe olmuş (erimiş) hastalarda az sayıda implant ile hareketli protezlerin yerinden çıkması ve protezin oynaması sorunu ortadan kaldırılmaktadır.

Hareketli Protezlerin Temizliği Nasıl Yapılır?

    Çeşitli temizleme ajanları kullanarak hareketli protezler temizlenebilir. Temizleme işleminde suda eriyen efervesan tabletle kullanılır. Bu tabletlerin olmadığı durumlarda diş fırçası ya da protez fırçası ile akan su altında hareketli protezler temizlenir. Ağızda kalan dişler, diş fırçası ile temizlendikten sonra temizlenmiş olan hareketli protez ağıza takılabilir. Total protez kullanan dişsiz hastaların ağzını çalkalaması yeterlidir.