Ağız Kokusu Neden Olur?

KAPLAMALARIM VAR, DİŞLERİMİ DÜZENLİ FIRÇALIYORUM FAKAT AĞIZ KOKUSU SORUNU YAŞIYORUM
Kaplamaları Olan Hastalardan En Çok Duyduğumuz Şikayetlerden Biri:
“KAPLAMALARIM VAR, DİŞLERİMİ DÜZENLİ FIRÇALIYORUM FAKAT AĞIZ KOKUSU SORUNU YAŞIYORUM.”
Hem estetik için hem de diş boşluklarının doldurulması için en çok kullandığımız tedavilerin başında kaplama ve köprüler geliyor. Bu kaplamalar ve köprüler, her ne kadar mükemmel hazırlanırsa hazırlansın gıda artıklarının tutunabileceği, kesinlikle temizliğine ekstra dikkat edilmesi gereken bir yüzeye neden olurlar. Bu artıklar zamanla birikerek ağız kokusu, çürük oluşumu, diş kaybı gibi ağır sonuçlar yaratabilirler. Bu kalıcı, çözümsüz veya “köprüm var, kesin ağzım kokacak” dediğimiz bir sorun asla değildir.
Neden ağız kokusu yaşamanıza neden olur?
Özellikle diş boşlukları köprülerle tamamlanmış hastalarda, dişin olmadığı yer kaplamayla doldurulduğunda altı boş ve gıda artıklarının birikimine oldukça müsait bir boşluk oluşur. Bu boşlukta biriken gıdalar birikip sıkıştıkça, hem hastada rahatsız edici bir ağız kokusu hem de kaplama ve altındaki ete baskı yaparak rahatsız bir his oluşturabilirler. Hasta, her ne kadar düzenli fırçalarsa fırçalasın bu yüzey fırça kıllarının uzanabileceği, temizleyebileceği alanlar değildir. Ayrıca, bu temizlenemeyen alanlar ileriki zamanda dişlerin çürümesine, diş etlerinin çekilmesine ve dişlerin desteğini kaybederek sallanmasına neden olabilir.
Peki bu ağız kokusundan kurtulmak, kaplamaları daha uzun yıllar kullanabilmek ve diş etleri ve kaplama altındaki dişleri koruyabilmek için neler yapmalıyız?
Bu sorunun cevabı kesinlikle iyi bir ağız bakımıdır. Maalesef ki kaplama ve köprü yapan hekimler hastalarını bu konuda bilgilendirme konusunda fazlasıyla unutkandır.
Bu tedavi uygulanan hastalar, bahsettiğimiz bölgelerin temizlenmesi için üretilmiş özel köprü altı iplerin kullanımını hekiminden mutlaka öğrenmeli ve kesinlikle alışkanlık haline getirmelidir.
Nedir bu özel ip, sadece bu ipin kullanımı yeterli midir?
Kesinlikle hayır. Hastaların rutinde uygulaması gereken bir ağız bakımı vardır. Günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı.
Ağzında köprüsü olan hastalar, bu rutine ek olarak köprüleri için özel köprü altı diş ipini mutlaka kullanmalıdır. Köprüyle tamamlanmış dişsiz bölge bu özel ipin pamuk kısmıyla hem köprü altı hem de dayanak kullanılan dişlerin yan yüzeyi tertemiz olacak şekilde temizlenmelidir.
Bahsettiklerimizi alışkanlık haline getiren hastalar, sorunsuz ve son derece sağlıklı bir şekilde kaplama ve köprülerini oldukça uzun yıllar kullanabilirler.