Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı


Ağız ve Diş Sağlığı Bakımı

   Çok iyi bir ağız bakımı sizin en büyük koruyucunuzdur. Diş fırçalama işlemiyle diş üzerindeki plağın sadece bir kısmı kaldırılabilir ve dişler arasında temizlik sağlanamaz. Bu yüzden dişlerin ara yüz temizliği de çok önemlidir.

Doğru Diş Fırçalama

   Doğru fırça tipine sahip olmalısınız (düz saplı, kısa başlı, kıl uzunlukları eşit,). Diş macunu kuru bir fırçaya (fırça ıslatılmamalı) fırça kılları boyunca sürülmeli.

Diş Eti Hizasına Ayrıca Önem Verilmeli

   Dişler günde 2 kez, her seferinde 2-3 dakika süreyle diş hekiminizin önerdiği şekilde fırçalanmalıdır. Fırça diş-diş eti hizasına, aralığa girecek şekilde 45 derece açı eğimiyle yerleştirilir. Fırça hafif ileri geri hareket ettirilip diş boyunca süpürme hareketi yapılır. Bu teknik tüm dişlerin ön ve arka yüzeyleri için uygulanır. En son dişlerin çiğneyici yüzeyleri ileri geri hareketlerle iyice temizlenir.

Dişlerin Ara Yüzeylerinin Temizlenmesi

Diş İpi: Ara yüz temizliğinde en çok önerilen yöntemdir. Diş ipini kullanırken baş ve işaret parmaklarımızla ipi manipüle ederiz. Diş ipi dişe c şeklinde sarılır ve tek seferde sadece dişin sardığımız bölgesi temizlenmekte kullanılır. Sardığımız diş bölgesi temizlenirken nazikçe ipin gittiği yere kadar aşağı yukarı hareket ettirilmesi gerekir. Köprü kullanan hastalarda ise diş ipi dişlerin arasından giremeyeceği için özel dental floss kullanılır.

Arayüz fırçası: Dişlerinin arasında boşluk bulunan bireyler, yan yüz bölgesi iç bükey olan dişler ve arka bölgede diş eti çekilmiş dişlerin kök arasını temizlemek için kullanımı uygundur. Her hastaya uygun olacak şekilde farklı renklerde farklı boyutları vardır. Arayüz fırçaları tek kullanımlık değildir renklenene kadar kullanılabilir. Doğru arayüz fırçası için diş doktorunuza danışınız. 

Protezlerin Bakımı ve Temizlenmesi

  • Hareketli protezler gece su içinde bırakılmamalı, nemli bir bez içinde tutulmalı.
  • Hareketli protezler yemeklerden sonra akan su altında temizlenmeli, yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalanmalı.
  • Hareketli protezlerin temizliği için sabunlu su veya özel temizleme tabletleri kullanılabilir.
  • Sabit protezler mutlaka dişler gibi fırçalanmalı ve diş ipi yapılmalı.
  • Sabit protezlerde dişsiz bölgelere yapılmış köprülerin altları mutlaka temizlenmeli. Bunun için uçları misina gibi olan özel diş ipleri kullanılarak köprülerin altlarından geçirmek suretiyle temizlik yapılmalıdır.

Ortodonti Hastalarında Ağız Bakımının Önemi

   Ortodontik tedavi gören hastalarda diş ve diş eti hastalıklarının görülme olasılığı artmaktadır. Tedavi esnasında ağız içinde bir sürü materyal bulunduğu için burada mikroorganizmaların yaşayıp çoğalmaları için ortam sağlanır. Bu yüzden özellikle ortodontik tedavi gören hastalar ağız ve diş bakımlarına dikkat etmelidirler. Bu hastalar normal ağız ve diş bakımlarının yanında braket ve dişlerin arasını da ara yüz fırçaları ile mutlaka temizlemeli.